Издања

Municipium S. Римски град у Коминима код Пљевља

Мирослава Мирковић

Година издања: 2013 .
Формат (цм): 24 цм
Број страна: 159

Књига проф. др Мирославе Мирковић под насловом Municipium S. Римски град у Коминима код Пљеваља, посвећена је историји једног римског насеља у централном делу Балканског полуострва. Она настоји да осветли историјске и економске околности у којима је ово значајно градско насеље настало и ко је живео у њему. На домородачко становништво односе се малобројна сведочанства античких писаца. Основни изворни материјал за проучавање римског града су латински натписи. Они су само полазна основа за стварање комплексне слике о животу становника овог римског града у унутрашњости Балкана.

др Ивана Поповић, научни саветник
Археолошког института, Беогрaд

Монографија Мирославе Мирковић под називом Municipium S. Римски град у Коминима код Пљеваља представља прву и јединствену студију о настанку и животу једног римског града смештеног у залеђу провинције Далмације, који је у споју римског и аутохтоног духа изнедрио специфичну културу, јединствену на простору који је обухватало Римско царство. У римској провинцијској археологији до сада није истраживано ни једно градско насеље у коме се тако јасно уочавају разлике између домородачких и римских елемената, где се готово са сигурношћу може пратити постепена романизација становништва у целини, па чак и појединих породица чији су се чланови уздизали на друштвеној лествици античког града. Обимна грађа и закључци које аутор даје на основу богатог искуства у тумачењу епиграфских споменика од непроцењиве су важности за проучавање римске провинцијске културе и становништва на територији Централног Балкана и значајан су допринос проучавању античке цивилизације.

др Мира Ружић, научни саветник Филозофског факултета
Универзитета у Београду

 

Мирослава Мирковић започела је своју универзитетску каријеру 1957. као асистент за Историју старог века на Филозофском факултету у Београду. Професор за Римску историју на Филозофском факултету у Београду била је од 1975. до 2000. године. Академску годину 1966/67. провела је у Немачкој као стипендиста Хумболт фондације, а 1982/83. у Принстону (САД) на Institute for Advanced Study. Бави се историјом римских градова и провинција (Moesia Superior, Pannonia Inferior) римском војном историјом, римском социјалном и економском историјом у доба Позног царства (колонат, порез у папиролошким текстовима), раним хришћанством (Хијероним) и социјалном антропологијом (сродство у Риму у преурбаној фази, сродство на римским натписима). Сарађује на пројектима Археолошког центра Филозофског факултета у Београду и пројекту Берлинске академије наука на издавању римских натписа. Писац је уџбеника за историју Рима у доба Републике, Принципата и Царства, већег броја књига, чланака и расправа на српском, немачком, француском и енглеском.

ISBN 978-86-88803-14-4

↑↑↑