Издања

Сифилис контроверза. Трепонематозне инфекције у европској праисторији

Софија Стефановић

Година издања: 2012 .
Формат (цм): 24 цм
Број страна: 187

Књига Софије Стефановић, Сифилис контроверза – трепонематозне инфекције у европској праисторији, привући ће пажњу антрополога, археолога, лекара, историчара. Писана је тако да је могу читати и они који нису упознати са темом, али пружа обиље драгоцених информација стручњацима у области палеопатологије и биоархеологије. У књизи се разматрају теоријски, методолошки и дијагностички аспекти трепонематозних инфекција и пружају се путокази за даља истраживања. Због тога ће књига Сифилис контроверза – трепонематозне инфекције у европској праисторији постати незаобилазна у будућим палеопатолошким истраживањима.

Проф. др Живко Микић (из рецензије)

Књига Сифилис контроверза – трепонематозне инфекције у европској праисторији Софије Стефановић пружила је прве доказе о инфективним болестима праисторијског становништва у Европи изазваних бактеријом Treponema pallidum. Присуство бактерије доказано је анализом 200 скелета индивидуа које су настањивале Ђердап у периоду између 9500-5500. пре н. е, на основу промена на костима које су последице инфекција. Исговремено, у књизи се испитују узроци досадашњег непрепознавања трепонематозних инфекција, нарочито у Европи, и указује на то да је због усредсређености истраживача на проблем сифилиса дошло до занемаривања свих других инфекција. Поред тога што пружа сасвим нова сазнања о болестима у праисторији, књига отвара нове методолошке путеве за истраживања инфективних болести древних популација.

Проф. др Весна Димитријевић (из рецензије)

 

Софија Стефановић је доцент на Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду. Бави се праисторијском биоархеологијом и физичком антропологијом. Аутор је књиге Рад, род и статус у бронзаном добу: трагови физичких активности на скелетима са некрополе у Мокрину (2008), и бројних радова у којима се највише бавила физичким активностима људи у праисторији и биоархеологијом деце. Руководи научним пројектом Биоархеопогија древне Европе: људи, животиње и биљке у праисторији на тлу Србије који финансира Министарство просвете и науке, и сарадник је на fp7 пројекту BEAN - Bridging the European and Anatolian Neolithic: demography, migration, and lifestyle at the advent of civilisation.

ISBN 978-86-88803-01-4

↑↑↑