Вести и догађаји

Опште вести
RSS
6
 
Дец
 
2019

Расписује се Конкурс за доделу 6 (шест) награда Задужбине Ђоке Влајковића за најбољи научни рад младих научних радника Универзитета у Београду, са групације:

• природно-математичких наука,
• техничко-технолошких наука,
• медицинских наука и
• друштвено-хуманистичких наука.

На Конкурс се могу пријавити млади истраживачи старости до четрдесет година на дан 31. децембар 2019. године.
Рок за подношење пријава је од 10.12.2019. године до 25.01.2020. године.

Више о условима конкурса можете прочитати у прилогу.3
 
Дец
 
2019

Савез студената Филозофског факултета у сарадњи са Црвеном линијом и издавачком кућом Catena mundi организује разговор о књизи "Завети" проф. др Милоша Ковића. Ова промоција је део акције "Филозофски за Космет" која има за циљ да прикупи новчана средства за хуманитарну помоћ угроженом становништву Косова и Метохије.

Гости:

- Проф. др Часлав Копривица (Факултет политичких наука),
- Доц. др Милош Јовановић (Правни факултет),
- Проф. др Милош Ковић (Филозофски факултет),
- Никола Маринковић (извршни уредник Catena Mundi).

Трибина се одржава у амфитеатру "Георгије Острогорски" Филозофског факултета 10. децембра с почетком од 20 часова.3
 
Дец
 
2019

Двадесет девета трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 5.12.2019. године од 18:30 часова.

Трибина ЧЕМУ СЛУЖИ ИСТРАЖИВАЧКО НОВИНАРСТВО? посвећена је разговору о стању медија данас, о истраживачком новинарству, аферама, спиновима, положају новинара и узбуњивача, али и о томе шта даље када се (раз)открију афере. Шта кажу истраживачки новинари, а шта каже држава о Крушику, Јовањици, очевима и браћи, плагијатима и плагијаторима, лажним дипломама, фантомским фирмама и универзитетима, шпијунима…?

На трибини говоре: Бранкица Станковић (Инсајдер), Слободан Георгиев (БИРН), Стеван Дојчиновић (КРИК) и Радина Вучетић (модераторка).

Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљају о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.

Филозофски факултет Универзитета у Београду је најстарија високообразовна установа у Србији. Као средиште слободне мисли и покретач демократских процеса у друштву, са својих девет одељења и бројним научним институтима и центрима, Филозофски има посебну обавезу и одговорност да својим студентима, али и укупној јавности, понуди знања која могу помоћи у разумевању проблема данашњице. Управо оне науке које се изучавају на Филозофском, од друштвено-хуманистичких до историјских, могу својим теоријским, емпиријским и методолошким приступима да додатно осветле савремене феномене и да укажу на могућа решења проблема који притискају српско друштво. Овај факултет негује традицију критичке и демократске мисли, а његови наставници и сарадници данас имају и посебну моралну обавезу да ту традицију подрже, на тај начин доприносећи изградњи грађанског друштва у Србији.


2
 
Дец
 
2019

Лабораторија за експерименталну психологију вас позива на трибину са темом "Computational Aesthetics: Generative Art and Aesthetic Measurement", о којој ће говорити dr Kang Zhang (Department of Computer Science The University of Texas at Dallas, USA).

Трибина ће се одржати у четвртак, 5. децембра у 15 часова у просторијама Лабораторије за експерименталну психологију на Филозофском факултету у Београду (сутерен). -----------------------------2
 
Дец
 
2019

Филозофски факултет објављује КОНКУРС за заснивање радног односа на одређено време у Рачунарско-документационом центру на позицији - АДМИНИСТРАТОР БАЗА ПОДАТАКА.

Детаљније у прилогу.29
 
Нов
 
2019

Одељење за социологију вас позива на завршно обележавање 60 година од почетка наставе социологије на Филозофском факултету Универзитета у Београду, у петак 6.12.2019, у 17.00 часова, у Клубу студената Филозофског факултета (улаз из Васине - доњи ниво ресторана Плато).

Овај догађај замишљен је као разговор социолога разних генерација, данас активних у различитим друштвеним областима, о искуству студирања на Филозофском факултету те значају које је оно имало (или ће имати) за њихов каснији професионални и животни пут.

У разговору учествују:

др Марија Богдановић, професор емеритус, представница прве генерације студената уписане на студије социологије на Филозофском факултету

др Маја Кораћ, University of East London

Оливера Ковачевић, дипл. социолог - новинарка РТС

др Марјан Ивковић - научни сарадник, Институт за филозофију и друштвену теорију

Илија Маловић, професор социологије у XIII београдској гимназији

Miodrag Shrestha, дипл. социолог - консултант за социјално предузетништво, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)

Иван Нишлић, дипл. социолог -културолошки агент, Friends&Culture

Јована Зафировић, мастер социологије - студенткиња докторских студија социологије на Филозофском факултету

Дамир Зејнулаховић, дипл. социолог - студент мастер студија социологије на Филозофском факултету


27
 
Нов
 
2019

Институт за антику и класично наслеђе

позива вас на предавање


др Родољуба Кубата
професора Православног богословског факултета у Београду

О значају словенског Старог Завета за изучавање Септуагинте

Предавање ће се одржати у четвртак 5. децембра у 18h на Одељењу за класичне науке (Капетан Мишино здање, десно, II спрат).
26
 
Нов
 
2019

Саопштење Деканског колегијума Филозофског факултета Универзитета у Београду поводом изјаве министра Младена Шарчевића.25
 
Нов
 
2019

У складу са Правилником о студентском вредновању наставе и педагошког рада наставника Филозофског факултета и са Правилником о студентском вредновању педагошког рада наставника и сарадника Универзитета у Београду, студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника за јесењи семестар академске 2019/2020. године биће спроведено у периоду од 09.12. до 20.12.2019. године.

Мирјана Адамовић, с.р.
Председница Комисије за обезбеђивање квалитета и самовредновање


25
 
Нов
 
2019

Лабораторија за експерименталну психологију вас позива на трибину са темом "Ефикасност сазнајног процеса у науци: Индуктивни и операциони приступ и њихова синтеза", о којој ће говорити Слободан Перовић (Одељење за филозофију, Филозофски факултет, Универзитет у Београду).

Трибина ће се одржати у четвртак, 28. новембра у 15 часова у просторијама Лабораторије за експерименталну психологију на Филозофском факултету у Београду (сутерен).

Више о трибини можете погледати у прилогу.1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59
↑↑↑