Социологија

Одељењске вести
12
 
Нов
 
2019

Студенти који су сигурни да ће добити смештај у дому, могу урадити лекарске прегледе пре објављивања званичне ранг листе и тако избећи гужве у здравственим амбулантама.
Лекарско уверење за усељење у колективни смештај важи месец дана.

Више о томе можете прочитати у прилогу.12
 
Нов
 
2019

Уместо у уторак 19. новембра, вежбе из Демографије партнерства и рађања биће одржане у петак, 22. новембра у 15 сати у сали 312.


12
 
Нов
 
2019

Колоквијум из Социологије породице биће одржан у среду, 13. новембра у 15 сати у сали 301.


12
 
Нов
 
2019

 • пријава испита: од 13.11. до 20. 11.2019.
 • уплата најкасније до: 13.11.2019.
 • провера услова и приговори: 21.11.2019.
 • испити: од 25.11. до 30.11.2019.
 • Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.


  12
   
  Нов
   
  2019

  Двадесет шеста трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 14.11.2019. године од 18:30 часова.

  КАКО СУ НАМ СЕ ДОГОДИЛИ ЛУЧАНИ?

  Како објаснити - са стручног, али и људског становишта - трагедију у Лучанима, чије су последице у нашој јавности већ постале синоним за нељудскост, бестидност, бешчашће? Колико су призори испред суда у Ивањици представљали изненађење, а колико је својеврсна припрема за то морално посрнуће била сукцесија сличних догађања са увек присутним, делегираним „тапшачима“? Колико су у Лучанима ипак пређене неке фундаменталне етичке границе? С друге стране, има ли овај случај и отрежњујући ефекат за друштво у Србији?

  Учесници трибине: Миклош Биро (професор Филозофског факултета у Новом Саду), Лидија Радуловић (професорка Филозофског факултета у Београду), Ђурђа Тимотијевић (психолошкиња), Теофил Панчић (новинар, писац). Модератор је Милан Вукомановић, професор Филозофског факултета у Београду.

  Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљају о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.

  Филозофски факултет Универзитета у Београду је најстарија високообразовна установа у Србији. Као средиште слободне мисли и покретач демократских процеса у друштву, са својих девет одељења и бројним научним институтима и центрима, Филозофски има посебну обавезу и одговорност да својим студентима, али и укупној јавности, понуди знања која могу помоћи у разумевању проблема данашњице. Управо оне науке које се изучавају на Филозофском, од друштвено-хуманистичких до историјских, могу својим теоријским, емпиријским и методолошким приступима да додатно осветле савремене феномене и да укажу на могућа решења проблема који притискају српско друштво. Овај факултет негује традицију критичке и демократске мисли, а његови наставници и сарадници данас имају и посебну моралну обавезу да ту традицију подрже, на тај начин доприносећи изградњи грађанског друштва у Србији.


  12
   
  Нов
   
  2019

  Отказују се консултације код асистенткиње Наташе Јовановић Ајзенхамер у среду, 13. новембра.


  12
   
  Нов
   
  2019

  Отказују се вежбе из предмета Савремене социолошке теорије у среду, 13. новембра због болести асистенткиње. Надокнада ће бити накнадно објављена.


  8
   
  Нов
   
  2019

  Трибина Политичке елите и клијентелизам, којом се наставља циклус тематских трибина у оквиру прославе 60 година студија социологије на Филозофском факултету, одржаће се у уторак 12. новембра од 19 часова у Клубу студената Филозофског факултета (доњи ниво ресторана Плато).

  На основу резултата различитих емпиријских истраживања, саговорници ће показати када и како се формирао систем партијске патронаже у Србији, које су његове основне карактеристике, ресурси и механизми, какви се облици лојалности формирају у оквиру клијентелистичких мрежа и ко су актери клијентелистичких односа. На трибини ће бити речи и о медијима у Србији и њиховој улози у давању легитимитета клијентелистичким структурама, али и о стратешкој изградњи професионалног интегритета на нивоу струковног удруживања у борби против оваквих тенденција. На крају, у оквиру дискусије о импликацијама које клијентелистички односи имају на (де)мобилизацију грађана и борбу за остварење интереса различитих друштвених група (у виду њиховог повлачења из политичке сфере), указаће се на потребу да се изнова афирмишу одређена (заборављена) значења појма политика.

  Учесници трибине су Јово Бакић и Јелена Пешић са Одељења за социологију Филозофског факултета у Београду, Зоран Гавриловић из Бироа за друштвена истраживања и Тамара Петровић Трифуновић са Института за социолошка истраживања.
  7
   
  Нов
   
  2019

  Корективна, бодовна листа студената који су конкурисали за студентски дом у школској 2019/20. години налази се на стаклу канцеларије бр. 1.

  Добро погледати листу, све унете податке и да ли се налазите на листи.
  За евентуалне корекције обратити се у канцеларију бр. 1 до 13.11.2019. године  7
   
  Нов
   
  2019

  Састанак са студентима мастер студија социологије који су за слушање одабрали предмет Информационо-комуникационе технологије и друштвене мреже биће одржан у среду, 13.11.2019. у 16:45 у кабинету 378.


  7
   
  Нов
   
  2019

  Центар за развој каријере Филозофског факултета у сарадњи са Центром за интеграцију младих, расписује конкурс за студенте свих студијских група и година, за обављање стручне праксе на позицији: Практикант. Рок за конкурисање је 16.11.2019.

  Активности студената обухватају:

  - Помоћ у учењу;
  - Испомоћ у обављању додатних школских активности;
  - Организовање слободног времена;

  Услови ангажовања:

  - Одговорност;
  - Уважавање контекста у којем се практикант налази;
  Период ангажовања: 3 месеца
  Време ангажовања: флексибилно, 4 сата недељно
  Рок за конкурисање: 16.11.2019.

  CV послати путем Google формулара:

  https://goo.gl/forms/UlgR7LtOSR0mb34I2

  Опширније о услугама Центра:

  Facebook:
  https://www.facebook.com/czrkff/

  и Instagram:
  https://www.instagram.com/czrkff/  7
   
  Нов
   
  2019

  Резулати теста из Статистике у друштвеним истраживањима налазе се у прилогу.


  6
   
  Нов
   
  2019

  Расписује се Конкурс за доделу 3 (три) стипендијe најбољим студентима Универзитета у Београду, за школску 2019/2020 годину.

  На Конкурс се могу пријавити студенти основних академских студија Универзитета у Београду, који се у школској 2019/2020 години финансирају из буџета Републике Србије.

  Више о условима конкурса погледајте у прилогу.  5
   
  Нов
   
  2019

  Обавештавамо вас да је продужен ванредни конкурс Erasmus + програма за мобилност за размену студената на Универзитету у Гранади – пријава до 18. новембра 2019. у 13.00 часова – размена студената (основне студије - 5 месеци; све групе). Додатне информације о овој мобилности можете наћи на

  https://mobion.bg.ac.rs  5
   
  Нов
   
  2019

  Расписује се Конкурс за доделу 4 (четири) стипендије за школску 2019/2020 годину студентима Универзитета у Београду, и то по једна стипендија студентима са:

  • Групације природно-математичких наука,
  • Групације техничко-технолошких наука,
  • Групације медицинских наука,
  • Групације друштвено-хуманистичких наука.

  На Конкурс се могу пријавити студенти основних и мастер академских студија, чије се школовање финансира из буџета Републике Србије.

  Више о условима конкурса прочитајте у прилогу.  5
   
  Нов
   
  2019

  Центар за развој каријере Филозофског факултета у сарадњи са Smart Plus Research расписује конкурс за студенте свих година психологије, социологије, андрагогије и педагогије за обављање стручне праксе на позицији: Асистент истраживача тржишта и јавног мњења. Рок за конкурисање је 14.11.

  Активности студената обухватају:

  - Рад у SPSS-у и сличним софтверима за обраду база података;
  - Статистичке обраде и анализе података;
  - Припрема упитника и узорака за истраживање;
  - Асистенција у изради извештаја обављених истраживања.

  Услови ангажовања:

  - Студенти свих година психологије, социологије, андрагогије или педагогије
  - Пожељно познавање рада у SPSS-у
  - Пожељно познавање енглеског језика

  Додатне напомене:

  - Могућност хонорарног запослења за студенте који се истакну;
  - Пракса ће кренути у децембру, а одабрани кандидати ће се смењивати на месец дана;
  - У канцеларији сваког дана бораве три пса, те се пракса не препоручује особама које су алергичне или имају страх од паса.

  Период ангажовања: Месец дана
  Време ангажовања: 20 сати недељно
  Рок за конкурисање: 14.11.2019.

  CV послати путем Google формулара:
  https://goo.gl/forms/UlgR7LtOSR0mb34I2

  Опширније о услугама Центра:

  Facebook:
  https://www.facebook.com/czrkff/

  и Instagram:
  https://www.instagram.com/czrkff/  5
   
  Нов
   
  2019

  Центар за развој каријере Филозофског факултета у сарадњи са Центром за развој фотографије расписује конкурс за обављање стручне праксе за студенте свих година, свих студијских група на позицији: сарадник. Рок за конкурисање је 13.11. 2019.

  Активности студента обухватају:

  · Писање текстова о фестивалу
  · Кустоске праксе на изложбама, превођење
  · Комуникација са гостима фестивала
  · Промоција фестивала на друштвеним мрежама
  · Логистичка припрема догађаја и простора
  · Видео монтажа
  · Фотографисање и снимање догађаја
  · Маркетинг, PR

  Услови ангажовања:

  · Студенти свих година студија, студенти свих студијских група
  · Одговорност

  Период ангажовања: месец дана
  Време ангажовања: до 20 сати недељно (флексибилно)

  CV послати путем Google формулара:

  https://goo.gl/forms/UlgR7LtOSR0mb34I2

  Рок за конкурсање: 13. 11. 2019.

  Опширније о услугама Центра:

  Facebook:
  https://www.facebook.com/czrkff/

  и Instagram:
  https://www.instagram.com/czrkff/  5
   
  Нов
   
  2019

  У периоду од 5. новембра до 5. децембра 2019. године на IV спрату Филозофског факултета у Београду одржаће се изложба "Габријел Мије и истраживања старе српске архитектуре", посвећена стогодишњици издавања Мијеовог капиталног дела "L’ancien art Serbe. Les églises". Изложбу организује Одељење за историју уметности, а изложбени материјал уступила је Галерија науке и технике САНУ.


  4
   
  Нов
   
  2019

  Двадесет пета трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 7.11.2019. године од 18:30 часова.

  ПРОТИВ АКАДЕМСКОГ ШАРЛАТАНСТВА

  Ако је аутономија универзитета угрожена, да ли је то само због притисака споља, или и ми, академски посленици, са своје стране таквом стању доприносимо, својим чињењем и нечињењем? Је ли академско шарлатанство једна од тих јама које сами себи копамо? На трибини ћемо разговарати о различитим појавним облицима академског шарлатанства, његовим узроцима и, нарочито, последицама, у Србији и региону.

  Учесници су Ненад Величковић, професор Филозофског факултета у Сарајеву, Татјана Пауновић, професорка Филозофског факултета у Нишу, Биљана Стојковић, професорка Биолошког факултета у Београду и Дејан Илић, уредник издавачке куће Фабрика књига. Модераторка је Ивана Спасић, професорка Филозофског факултета у Београду.

  Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљају о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.

  Филозофски факултет Универзитета у Београду је најстарија високообразовна установа у Србији. Као средиште слободне мисли и покретач демократских процеса у друштву, са својих девет одељења и бројним научним институтима и центрима, Филозофски има посебну обавезу и одговорност да својим студентима, али и укупној јавности, понуди знања која могу помоћи у разумевању проблема данашњице. Управо оне науке које се изучавају на Филозофском, од друштвено-хуманистичких до историјских, могу својим теоријским, емпиријским и методолошким приступима да додатно осветле савремене феномене и да укажу на могућа решења проблема који притискају српско друштво. Овај факултет негује традицију критичке и демократске мисли, а његови наставници и сарадници данас имају и посебну моралну обавезу да ту традицију подрже, на тај начин доприносећи изградњи грађанског друштва у Србији.


  4
   
  Нов
   
  2019

  Клуб сарадника Народног музеја и ове године организује семинар под називом Са музејом на ти. Клуб сарадника Народног музеја у Београду позива све чланове Клуба и све који то желе да постану, да се пријаве и унапреде своја знања и вештине.

  Имаћете прилике да стекнете увид у рад са кустосима, да осмишљавате радионице и упознате се са радом и односом према публици.

  Учешће у семинару се не плаћа, али је број учесника ограничен.

  Семинар ће трајати од 25. до 29. новембра 2019. године.

  За учешће је потребно попунити пријаву из прилога и послати на адресу:

  seminar@narodnimuzej.rs

  Рок за пријаву је 06.11. у 12h.  1
   
  Нов
   
  2019

  Расписује се Конкурс за доделу једне стипендијe студенту Универзитета у Београду, за школску 2019/2020 годину.
  На Конкурс се може пријавити студент основних академских студија који се у школској 2019/2020 години финансира из буџета Републике Србије.

  Критеријуми за добијање стипендије су:

  1) редовно уписивање школске године и
  2) висина просечне оцене свих положених испита из претходних година студија: најмање 8,50.

  Студенти који су корисници других стипендија, немају право на стипендију Задужбине Љубице М. Здравковић.

  Више о условима конкурса можете погледати у прилогу.  1
   
  Нов
   
  2019

  Центар за кинеске студије вас позива на циклус предавања из области Кинеске историје и цивилизације на Филозофском факултету у Београду У САЛИ 108 у оквиру активности Центра за кинеске студије. Предавања ће одржати др Весна Дицић, историчарка уметности Политехничка алкадемија на тему Културни идентитети династије Џоу кроз ликовне и примењене уметности (11-3. век пре н.е.) 4. новембра у 18 часова, др Ива Стојевић, School of Cultural Heritage, Northwest University, Xi`an на тему Културна баштина и сувремена Кина: перспективе села и града 5. новембра у 18 часова и докторанд Ана Митровић, School of Cultural Heritage, Northwest University, Xi`an на тему Гробница првог кинеског цара 6. новембра у 18 часова.


  1
   
  Нов
   
  2019

  Центар за развој каријере Филозофског факултета у сарадњи са Викимедијом Србије расписује конкурс за обављање стручне праксе за студенте свих година и свих студијских група на позицији: Сарадник. Рок за конкурисање је 09.11.

  Активности студената обухватају:

  Писање и уређивање чланкака на Википедији у складу са задатим темама
  Тимско организовање догађаја који за циљ има обуку о уређивању Википедије на српском језику и уређивачки маратон;
  Вежбање и унапређивање вештина писања, критичког размишљања, комуникације и информатичке писмености.

  Услови ангажовања:

  Студенти свих година и свих студијских група;
  Пожељно познавање енглеског језика.

  Додатне напомене:

  Сви примљени кандидати проћи ће обуку
  Период ангажовања: 5 недеља
  Време ангажовања: Флексибилно

  Рок за конкурисанје: 09.11.2019.

  Цв послати путем Googleформулара:

  https://goo.gl/forms/UlgR7LtOSR0mb34I2

  Опширније о услугама Центра:

  Facebook:
  https://www.facebook.com/czrkff/

  и Instagram:
  https://www.instagram.com/czrkff/  1
   
  Нов
   
  2019

  У оквиру прославе 60 година студија социологије на Филозофском факултету реализује се циклус тематских трибина, а друга трибина је МЛАДИ У СРБИЈИ (Should I stay or should I go), која ће се одржати у уторак, 5. новембра од 19:00 у Клубу студената Филозофског факултета. На трибини ћемо представити две теме: "Навигација" у "мору неизвесности": о положају, стратегијама и плановима младих; и Прихватање различитости: о ставовима младих. Смиљка Томановић и Драган Станојевић са Одељења за социологију Филозофског факултета ће о слици из угла истраживања, самих младих испитаника, уметности, као и рада са младима, разговарати са гостима - ранијим и садашњим студентима социологије: Јеленом Митровић Томић (РТС) и Демиром Мекићем (Београдски центар за људска права), Невеном Ивановић и Богданом Спирићем. Надамо се и радујемо разговору са публиком, па зато дођите да нас чујете и да вас чујемо!


  30
   
  Окт
   
  2019

  Доц. др Јелисавета Петровић ће у понедељак 4.11. консултације држати од 11:00-12:00.


  29
   
  Окт
   
  2019

  Двадесет четврта трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 31.10.2019. године од 18:30 часова.

  ЧАС АНАТОМИЈЕ: МАПИРАЊЕ САВРЕМЕНЕ ДЕСТРУКЦИЈЕ БЕОГРАДА

  Београд на води, Трг републике, Савски трг, Савски кеј, Калемегдан, Гардош... О савременој деструкцији, неодговорности, урбаној и споменичкој трансформацији на простору Београда говоре проф. др Бранислав Димитријевић (Висока школа ликовних и примењених уметности), архитектица Ксенија Радовановић, Душан Чавић и Душан Шапић (Иницијатива грађана #НеДамКеј). Модератор трибине је проф. др Ненад Макуљевић (Филозофски факултет Универзитета у Београду).

  Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљају о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.

  Филозофски факултет Универзитета у Београду је најстарија високообразовна установа у Србији. Као средиште слободне мисли и покретач демократских процеса у друштву, са својих девет одељења и бројним научним институтима и центрима, Филозофски има посебну обавезу и одговорност да својим студентима, али и укупној јавности, понуди знања која могу помоћи у разумевању проблема данашњице. Управо оне науке које се изучавају на Филозофском, од друштвено-хуманистичких до историјских, могу својим теоријским, емпиријским и методолошким приступима да додатно осветле савремене феномене и да укажу на могућа решења проблема који притискају српско друштво. Овај факултет негује традицију критичке и демократске мисли, а његови наставници и сарадници данас имају и посебну моралну обавезу да ту традицију подрже, на тај начин доприносећи изградњи грађанског друштва у Србији.


  29
   
  Окт
   
  2019

  Предавање из ИПСТ одржаће се у четвртак 31.10. у терминима вежби (обе групе треба да дођу у оба термина) а вежбе ће бити одржане у суботу 2.11. у учионици 310 у 12:00 (прва група), односно у 13:30 (друга група).


  29
   
  Окт
   
  2019

  Доц. др Немања Звијер ће уместо у уторак 29.10. консултације држати у четвртак 31.10. од 13:00-15:00.


  29
   
  Окт
   
  2019

  28
   
  Окт
   
  2019

  28
   
  Окт
   
  2019

  Пријава предмета за слушање и полагање за студенте мастер и докторских студија електронским путем почиње 21.октобра у 00ч а завршава се 28.октобра у 16.00ч.

  Пријављене комбинације ће бити видљиве у вашим електронским индексима од 30.10. у 00ч.

  Секретари одељења ће примати рекламације од 30. октобра до 01. новембра у време пријема студената.  25
   
  Окт
   
  2019

  Задовољство нам је да Вас позовемо на циклус тематских трибина, којима Одељење за социологију на Филозофском факултету обележава 60 година постојања студија социологије на Филозофском факултету у Београду. Циљ тематских трибина је да прика